انواع بازاریابی و هر آنچه باید بدانید

بازاریابی چیست؟
بازاریابی بر طبق تعریف مؤسسه خبرگان بازاریابی عبارت است از مدیریت فرآیند شناسایی، پیش بینی و ارضای نیازهای مشتری به صورت سودآور. نقطه ی شروع و پایان هر تجارتی بازاریابی است بنابراین نمی توان گفت که مارکتینگ با تولید محصولی جدید یا ایده ای نوآورانه آغاز می شود. مشتری محوریت مارکتینگ است و فرآیند بازاریابی حتی قبل از ورود مشتری به کسب و کار آغاز خواهد شد.
در واقع فرآیند مارکتینگ مشتاق کردن مشتریان به خرید محصولات و خدمات می باشد. ابتدای کار تحقیقات در مورد بازار و رقبا است و ادامه ی آن انجام تحقیقات در مورد مشتری است بدین صورت که رفتار مشتریان تحلیل شده، نیازها و خواسته های بازار هدف به طور کامل شناخته می شوند، روش هایی برای نگه داشتن مشتری پیاده سازی شده و سهم بازار افزایش داده می شود.
بازاریابی در عرصه ی تجارت از زمانی که معاملات به صورت پایاپای انجام می شدند وجود داشته و با گذر زمان و پیشرفت تجارت کامل تر شده است. در طی قرن های اخیر این مفهوم دستخوش تحولات اساسی شد. یکی از این تحولات در زمان ظهور انقلاب صنعتی بود و دیگری در زمان ظهور علم فناوری اطلاعات که نهایتاً منجر به تشکیل دیجیتال مارکتینگ شد.
در این علم خلاقیت لازمه ی پیشرو بودن است. بازاریابی در واقع تلفیقی از علم و هنر می باشد و بدون خلاقیت و به کارگیری هنر نمی توان به نتیجه ی دلخواه دست یافت. برخی افراد به اشتباه بازاریابی را با فروش محصولات اشتباه می گیرند در صورتی که فروش و مارکتینگ به هیچ وجه مفاهیم یکسانی ندارند. در اصل فروش بخشی از مارکتینگ است. همچنین برخی بر این باورند که مارکتینگ مترادف با تبلیغات است در صورتی که تبلیغات بخشی از این رشته محسوب می شود. هدف اصلی بازاریابی افزایش مشتری، نگه داشتن مشتریان فعلی و تبدیل مشتریان بالقوه به مشتریان بالفعل است.
چرا بازاریابی مهم است؟
- باعث ایجاد اشتغال می شود
سهم فعالیت های مختلف بازاریابی در کسب درآمد افراد مختلف جامعه را نمی توان نادیده گرفت. تمامی مشاغل از گرافیست ها تا تولیدکنندگان محتوا و … به نوعی به منظور پیشبرد کسب و کارها در چرخه ی بازاریابی تعریف می شوند.
- به انتقال و مبادله ی کالا کمک می کند
محصولات و خدمات معمولاً از طریق واسطه ها به دست مشتریان اصلی می رسند. برنامه ی مارکتینگ فراهم آورنده ی پلن این ارتباط می باشد در نتیجه برای تولیدکننده و مشتری سودآور است.
- منبعی برای ایده های جدید است
رقابت در بازار برند روز به روز در حال افزایش است بنابراین شرط بقا در این بازار رقابتی استفاده از روش های نوین، جذاب و به کار بردن خلاقیت به منظور جذب و نگه داشتن مشتری است.
- مفید در ارتقاء و حفظ استانداردهای زندگی است
مارکتینگ یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر استانداردهای زندگی اجتماعی است. این حرفه با در دسترس قرار دادن خدمات و محصولات و عرضه ی آن ها در شرایط مختلف بر سبک زندگی مصرف کننده تأثیر می گذارد. مارکتینگ هر آنچه که طبقه های مختلف اجتماعی غنی، متوسط و فقیر مصرف می کنند شناسایی کرده و آن را پس از طبقه بندی عرضه می کند. تحلیل بازاریابی یعنی شناخت نیازهای بازار هدف که یکی از مهمترین بخش های این فعالیت بوده و در واقع سنگ بنای تصمیم گیری ها برای تهیه و تدوین تکنیک ها و استراتژی های بازاریابی است.
هدف از بازاریابی
تمامی مدیران و صاحبین کسب و کارها یک هدف از بازاریابی دارند و آن هم قوی کردن برند خود است. برند هر قدر معروف تر و قابل اعتمادتر باشد فروش بیشتری نیز خواهد داشت علاوه بر این می تواند هر روزه مخاطبین بیشتری را به خود جذب نماید. فروش همیشه در سایه ی مارکتینگ انجام می شود. بازاریابی اگر به صورت اصولی انجام شود می تواند تحولی عظیم در کسب و کار به وجود آورده و همواره رضایت مشتریان را جلب کند. البته در مراحل پس از خرید و استفاده از خدمات است که می توان میزان رضایت مشتری را برآورد نمود اما این مراحل نیز جزئی از بازاریابی هستند که در بازار اصطلاحاً خدمات پس از فروش نامیده می شوند.
انواع بازاریابی و روش های مختلف آن
- محدود
بازاریابی در محدوده نزدیک یا بسته نام های دیگر این روش هستند. در برخی منابع با حروف اختصاری crm بازاریابی محیطی را تعریف می کنند که به معنی مدیریت ارتباط با مشتری است. این تکنیک پایه گذاری شده بر ارتباط بین مشتری و بازاریاب در محیط های کوچک است و برای ارسال تبلیغات از روش هایی مانند بلوتوث استفاده می شود.
- مفهومی
در این نوع از مارکتینگ هدف اصلی معرفی یک سبک زندگی و ایجاد رابطه با مخاطبان است و همچنین انتقال محتوای مناسب به مخاطبان هدف یا همان افراد مناسب از روش مناسب و در زمان مناسب می باشد.
- گروه اجتماعی
به منظور برطرف کردن نیازهای مخاطبان حاضر در گروه اجتماعی خاص حاضر در یک منطقه ی جغرافیایی از این روش استفاده می شود. در این تکنیک جذب مشتریان جدید از خارج از گروه هدف ممنوع است.
- درخواست به اقدام
بخشی از بازاریابی درون سیستمی می باشد که در داخل سایت ها از طریق تصویر، متن و یا بنر اتفاق افتاده و در واقع این ابزارها تلاش در جلب نظر مخاطب دارند. ابزارهای ذکر شده باید بتوانند کاربر را ترغیب به کلیک نموده و او را وارد دالان ارتباطی با سایت کنند که در نهایت به فروشگاه آنلاین ختم می شود.
- دیجیتال
در این روش از تجهیزات دیجیتال برای بازاریابی استفاده می شود. تلفن های هوشمند، تبلت ها، رایانه ها، بیلبوردهای دیجیتال و … بخشی از ابزارهایی هستند که در این روش به منظور مطلع نمودن شرکای تجاری و مشتریان برای معرفی کالا و خدمات مورد استفاده قرار می گیرند. مارکتینگ اینترنتی کلیدی ترین عنصر در بازاریابی دیجیتال است.
- مشارکتی
در این تکنیک رابطه ای عمیق بین برندهای مکمل ایجاد می شود و از طرفی دارای منافعی برای تمامی برندها است. وقتی یکی از شرکت ها در جهت کسب درآمد باعث ایجاد ارزش برای مشتری می شود شرکت دیگر در حال برقراری ارتباط با دیگر مشتریان است.
- مستقیم
در این روش هر شرکت یا سازمانی به صورت مستقیم با مشتریان خود ارتباط برقرار می کند. مانند نامه، پیامک، پوستر و سایر ابزارهای این چنینی.
- ابری
جایی که تمامی امکانات و منابع بازاریابی تحت شبکه آنلاین جابجا می شوند از این نوع بازاریابی استفاده می شود. در فرایند بازاریابی ابری مخاطبان قادر به اصلاح، توسعه و استفاده از آن هستند.
- متنوع
در این روش بازاریابی برحسب ذائقه، جنسیت، فرهنگ و انتظارات انجام می شود. جلب نظر فرهنگ های مختلف هدف اصلی این استراتژی است. در این تکنیک برای مشتریان هدف باید برنامه بازاریابی خاص و متفاوتی در نظر گرفته شود. به عنوان مثال فروش پسته در ایران و چین یکسان نیست. در چین یکی از مهمترین فاکتورها عدم استفاده از مواد شیمیایی و بالا بودن مواد معدنی پسته است در صورتی که در ایران تازه بودن پسته اهمیت بیشتری دارد.
- محتوا
در این روش محتوا پس از تولید در بسترها و کانال های مختلفی منتشر می شود. محتوای تولید شده اطلاعاتی در مورد خدمات و محصولات به مشتریان ارائه نموده و بدون اینکه از هیاهوی فروشندگی استفاده کند بر روی مشتری بالقوه تأثیر خواهد گذاشت.
- بشارتی
این تکنیک شبیه به بازاریابی کلامی است. برای استفاده از این تکنیک کمپانی باید تعداد مشتریان حامی برند خود را افزایش داده و آن ها ویژگی های خدمات یا محصول را ترویج دهند. ترویج توسط مشتریان در نهایت منجر به سودآوری برای برند خواهد شد.
- متقاطع
وقتی از کانال های چندگانه مانند نامه، ایمیل و صفحات وب برای بازاریابی استفاده می شود به آن متقاطع یا ترویج متقابل می گویند.
- بدون عوض
در این حالت محصول به صورت رایگان یا با قیمت بسیار ناچیزی به فروش می رسد. هدف از این کار این است که در مراحل بعدی تجهیزات تکمیل کننده ی محصول به همان مشتری فروخته شود.
- آنلاین
پایه گذاری این نوع مارکتینگ براساس اینترنت است. امروزه بسیاری از برندهای معتبر از این روش در کنار سایر روش های بازاریابی استفاده می کنند. انواع مارکتینگ اینترنتی از جمله وب سایت، تبلیغات ایمیلی، تبلیغات کلیکی، شبکه های اجتماعی و … جزو این روش محسوب می شوند.
- ویروسی
در این حالت پیش از عرضه ی محوصل تبلیغاتی برای آن انجام می شود تا مخاطب را ترغیب به خرید آن کنند. در بازاریابی وایرال یا ویروسی گستردگی هرچه بیشتر تبلیغات هدف اصلی است. برندهای معتبری مانند سامسونگ گاهاً برای این روش هزینه ای پرداخت نمی کنند زیرا علاقه مندان به محصولات این برند به صورت رایگان تبلیغات را در شبکه های اجتماعی دست به دست خواهند کرد. در این روش تبلیغات مانند یک ویروس در شبکه های اجتماعی منتشر خواهد شد. البته لازم است بدانید که استفاده از این تکنیک برای برندهای شناخته شده هزینه های گزافی در پی دارد.
- انبوه
بسیاری از تولیدکنندگان برای ادامه ی حیات خود نیاز به فروش انبوه محصولاتشان در سراسر دنیا دارند. این کمپانی ها برای تبلیغات و بازاریابی انبوه ناچار به صرف هزینه های گزافی هستند. به عنوان مثال کمپانی ال جی از انواع تبلیغات تلویزیونی، پوستر و …. در تمامی بازارهای هدف خود استفاده می کند. بدین ترتیب این شرکت در بین مخاطبان خود در سراسر دنیا همواره مورد توجه قرار خواهد گرفت.
- مخفی
گاهی اینکه چیزی به کسی نگویید بهترین تبلیغ است اما این کمی عجیب به نظر می رسد! بازاریابی مخفی بدین معنی نیست که بازاریابی انجام نشود بلکه یعنی شما با مخفی کردن اصلی ترین وجه آن محصول کاری کنید که مردم تا سالیان سال در مورد آن حرف بزنند. حتی نقد در مورد محصول هم می تواند باعث تبلیغ آن شده و عده ای را کنجکاو به خرید محصول بکند.
- سببی
بازاریابی سببی یا خیرخواهانه که در آن هدف اصلی بازاریاب پیدا کردن موضوع و علتی است که هم شرکت تولید کننده و هم مشتریان به آن اهمیت می دهند. برای انجام این روش بازاریاب باید از موضوعات مهم تولید کننده ی محصول اطلاع داشته باشد. شرکت پپسی یک مثال بارز در این زمینه است. این شرکت بنگاهی برای زنان سرپرست خانوار ایجاد کرد تا بتوانند از نظر مالی خود را مدیریت نمایند. انجام این کار باعث شد که فروش پپسی در امارات به خاطر قیمت پایین تر یا برتری کیفی محصول نسبت به سایر رقبا نباشد بلکه صرفاً جهت گسترش فعالیت های این کمپانی محصولات آن توسط مردم خریداری می شود.
- دعوت به خرید
در این روش از بازاریابی شما باید علاوه بر جلب نظر مشتری برای بازدید از محصول مورد نظر خود و یا مشاهده ی جزئیات آن، راهی برای دعوت به خرید نیز در نظر داشته باشید. این نوع بازاریابی معمولاً در وب تعریف می شود. مثلاً دکمه ای بزرگ با گرافیکی جذاب و منحصر به فرد یا یک نوشته ی بزرگ که از مشتری می خواهد روی آن کلیک کرده و محصول را خریداری نماید. می توان برای اهدافی مانند عضویت برای دریافت ایمیل ها و مجلات تبلیغاتی نیز از این تکنیک استفاده نمود.
- دهان به دهان یا کلامی
تبلیغ کالا در این حالت به صورت حضوری انجام می شود. مشتریان اغلب درباره ی برندهای مورد علاقه ی خود گفتگو می کنند و اکثر آن ها دوست دارند داستان خرید خود از برندهای معتبر و معروف را برای یکدیگر تعریف کنند. اولین روشی که در طی آن فردی به خرید محصولی علاقه مند می شود بازاریابی دهان به دهان است. این تکنیک به برندها و شرکت ها اعتبار می بخشد.
- شبکه ای
یکی دیگر از انواع بازاریابی است که بسیار جنجال برانگیز بوده و همیشه بین قانونی بودن و نبودن و مفید بودن یا نبودن آن بحث است. بازاریابی شبکه ای متفاوت از شرکت های هرمی است اما انجام آن در ایران محدود است. در این روش مصرف کننده می تواند در ازای دریافت سود برای شرکت مشتری جذب کرده و محصولات را به فروش برساند. افرادی که در این روش مشغول به کار هستند برای خود زیرمجموعه تشکیل داده و از طریق آن ها کسب درآمد می کنند. به طور معمول رهبران و سران گوره ها درآمد بالایی دارند و افرادی که تازه وارد سیستم شده اند در اکثر موارد متضرر خواهند شد.
دیدگاهتان را بنویسید