ویژگیها و معایب سیستم عاملهای اندروید؟

اندروید به عنوان یک سیستم عامل قدیمی در سالهای اخیر پیشرفتهای بسیاری داشته و نمیتوان آن را با نسخههای گذشتهاش مقایسه کرد. به عنوان یکی از محبوبترین سیستم عاملها که در سرتاسر دنیا در گوشیها و دستگاههای هوشمند زیادی از آن استفاده میشود. اما چه ویژگیهای خاص و مشخصی این نرمافزار در خود دارد که آن را از دیگر سیستم عاملها متمایز کرده و چه امکان و قابلیتی را ارائه میدهد که باعث محبوبیت روزافزون آن شده است؟
بهترین ویژگیهای اندروید
به هر روی اندروید نیز مانند دیگر سیستم عاملها مزایا و معایب خود را داشته و قطعا نمیتوان آن را بینقص و بدون مشکل مخاطب کرد. اما این مزایا و معایب چه هستند و تا چه حد ممکن است بر روی محبوبیت و کاربرد آن تاثیرگذار باشند؟
امکان نصب راحت برنامهها از منابع مختلف: اگر تا به امروز از سیستم عاملهای اندروید استفاده کرده باشید، قطعا میدانید که گوگل پلی منبع اصلی برنامههای قابل نصب این سیستمهاست. اما ویژگی جالبی که اندروید دارد، همین آزادی عمل در نصب نرمافزارهای مختلف از منابع متعدد خواهد بود. با اینکه امنیت گوگل پلی تضمینی بوده و حجم زیادی از نرمافزارها در آن در دسترس هستند، اما خیلی از برنامهها ممکن است به هر دلیلی در این فروشگاه دیجیتالی عرضه نشوند. اینجاست که شما باید به دیگر منابع معتبری مثل APKPure یا APKMirror مراجعه کرده و فایلهای مورد نظر خود را دانلود و نصب کنید. با اینکه این منابع در داخل فضای سیستم عامل تعبیه نشدهاند، اما با ارائه برنامههای بسیار متعدد و داشتن یک کتابخانه گسترده از گزینههای متنوع، از محبوبیت و اعتبار بالایی میان کاربران بهره میبرند. همین ویژگی باعث شده است که خیلی از کاربران برای راحتی و آزادی عمل بیشتر به دنبال سیستم عاملهای IOS نرفته، به این دلیل که شما جز فروشگاه اصلی اپل از منابع دیگر زیادی نمیتوانید برنامههای مورد علاقهتان را دانلود کنید.
سخت افزارها با مشخصات متفاوت: از آنجایی که طیف گستردهای از گوشیها و تبلتهای هوشمند از نرم افزار اندروید به عنوان سیستم عامل اصلی خود استفاده میکنند، به طبع طیف سخت افزارهای پشتیبانی شده آن نیز بسیار گستردهتر خواهد بود. کافی است نگاهی کوتاه به بازار گوشیهای اندروید انداخته تا حجم انبوه گوشیهای هوشمند با سخت افزارها، حسگرهای اثر انگشت، طراحی و شکل و اندازه، رنگهای مختلف و متنوع و حتی دوربینهای متفاوت شما را حیرتزده کنند. همین گزینههای زیاد در دسترس و حجم انبوه دستگاههای اندرویدی یکی دیگر از دلایلی است که این سیستم عامل از محبوبیت روزافزون خود بهره میبرد.
افزایش حافظه در دسترس: اگرچه با پیشرفت تکنولوژی در سالهای اخیر، کمتر گوشی و دستگاهی وجود دارد که از حافظه داخلی محدود و کمی استفاده کند. عموما یکی از بازرترین ویژگیهای گوشیهای امروزی حافظه داخلی زیاد آنهاست. با این حال باز هم کاربرانی هستند که با این حجم حافظهها کارشان راه نیفتاده و نیاز به فضاهای بیشتری برای ادامه کار خود دارند.
خوشبختانه تعداد زیادی از گوشیها و سیستم عاملهای اندرویدی از قابلیت پشتیبانی حافظه اضافی برخوردار بوده و مخاطبین بسته به نیاز خود قادر هستند با خریداری کارتهای حافظه و مموریهای جداگانه، موسیقیها، بازیها و ویدئوهای بیشتری را در فضای دستگاه هوشمندشان قرار دهند.
با این حال این قابلیت پشتیبانی از حافظه خارجی در همه گوشیها در دسترس نیست و مدلهای مثل گلکسی S21 سامسونگ از آن بیبهرهاند. به همین روی قبل از خریداری یک سری جدید حتمی میزان حافظه داخلی و سازگاری آن را در نظر داشته باشید تا در آینده مشکل و محدودیتی برایتان ایجاد نکند.
ویجتها: یکی از قابلیتهای اصلی شخصیسازی همین ویجتها هستند. ویجتها را در کلام ساده میتوان ابزارهایی خطاب کرد که اطلاعات کاربردی را خیلی ساده و شیک در اختیار شما قرار میدهند. گرچه طریقه کار برخی از آنها متفاوت است اما مفهوم کلی و کاربرد اصلی همهشان در یک راستا بوده و آن هم راحتتر کردن دسترسی به بخشهای مختلف گوشی هوشمند شماست که ممکن است برای پیدا کردنشان وقتتان کمی هدر رفته و کار بیهودهای باشد. ساعتها، وضعیت آب و هوا و تقویم از مثالهای ساده ویجتها بوده که در دستگاههای اندرویدی هم از شخصیسازی بیشتری بهره برده و هم امکانات و قابلیتهای کاربردیتری را به نسبت سیستم عاملهای IOS برای کاربران فراهم می کنند.
انتخابهای بیشتر: همانطور که قبلتر اشاره داشتیم، طیف گستردهای از دستگاههای هوشمند از سیستم عاملهای اندروید استفاده میکنند. مثلا سیستم عاملی مثل IOS فقط مختص محصولات خود اپل بوده و از این لحاظ محدودیتهایی دارد. اما از طرف دیگر اندروید در محصولات گوگل، سامسونگ یا حتی شیائومی و … نیز دیده میشود که این خود انتخابها و گزینههای متعدد زیادی را در اختیار کاربران قرار خواهند داد و سلیقههای بیشتری را در بر میگیرند.
سخت افزارهایی که از میانرده تا پرچمدار را شامل شده، دوربینهایی که از پیکسلهای کم یا زیاد بهره برده و طراحیها و نوآوریهایی که هر ساله به بازار اندروید تزریق میشوند، همگی از ویژگیهای هستند که محبوبیت این سیستم عامل را تا حد زیادی افزایش خواهند داد. مهم نیست که شما دنبال چه قابلیت، سخت افزار یا ظرفیت باتری خاصی هستید، قطعا یک گزینه مطابق نیازها و خواستهتان در بازار دستگاههای هوشمند اندرویدی پیدا خواهد شد.
با این حال نمیتوان اندروید را کاملا بیعیب و نقص دانست و فقط از آن تعریف کرد. قطعا مشکلات و ایراداتی در آن نیز پیدا میشود که حجم گستردهای از کاربران را مجاب به خریداری دیگر محصولات میکند.
ایردات سیستم عامل اندروید
کیفیت: به گستردگی بازار دستگاههای هوشمند اندرویدی در بازار اشاره کردیم، اما این موضوع ضعفهایی را نیز به وجود خواهد آورد. شرکتهای بسیاری هستند که با همکاری با گوگل از این سیستم عامل بهره برده و دستگاههایشان را توسط آن تعبیه میکنند. از معروفترین شرکتهای شریک میتوان به سامسونگ و شیائومی اشاره کرد که در بازههای مختلف تولیدات خود را گسترش دادهاند. اما برندهایی که از اندروید استفاده میکنند به همین نقطه ختم نشده و خیلی گسترده از این حرفهاست که بخواهیم مفصل به آن بپردازیم. اما اصل موضوع اینجاست که شما اگر اطلاعات کافی را از بازار و سخت افزارهای موجود نداشته باشید و فقط بر حسب تبلیغات یا تاثیرات دیگران تصمیمگیری نهایی خود را صورت دهید، احتمال اینکه از انتخاب نهاییتان در آخر پشیمان شوید بسیار بالا میرود. ویژگی بارز IOS به خاطر محدودیتش به سیستمهای اپل، همین کیفیت تضمینی آنهاست. از آنجایی که شرکت اپل به طور مستقیم تولیدات و طرحهای مختلف را کنترل میکند، به طبع قادر است تاحد زیادی از امنیت و کیفیت آنها اطمینان حاصل کند. اما این موضوع برای اندروید به خاطر طیف گسترده دستگاههای هوشمند موجود قابل انجام نیست و نمیتوان تضمین کرد که چه گزینههای از کیفیت کافی برخوردار بوده و میتوانند نیازهایتان را به طور کلی برطرف کنند. به همین روی باید با دقت و حساسیت بالا موارد مختلف را مورد بررسی قرار داده و گول قیمتهای وسوسهانگیز را نخورید.
احتیاج به حساب گوگل: اندروید متعلق به گوگل بوده و به طبع بدون داشتن یک حساب گوگل انگار شما از یک سیستم عامل ناکارآمد استفاده میکنید. برای دانلود نرمافزارها و دیگر محتوای مشابه و گرفتن بکاپها و همگامسازیهای متداول شما قطعا به یک اکانت گوگل نیاز دارید.
اگرچه نمیتوان وسواس زیادی به این موضوع به خرج داد و آن را عجیب و غریب دانست، اما احتمالا کاربرانی هستند که بخواهند بدون داشتن یک حساب گوگل از همه امکانات دستگاههای هوشمند اندرویدی خود استفاده ببرند که متاسفانه این امر انجامپذیر نخواهد بود.
پشتیبانی کوتاهمدت: همانطور که در بالای متن به آن اشاره کردیم، از آنجایی که اپل به طور مستقیم دستگاههای خود را تولید کرده و سیستم عامل IOS را روی آنها نصب میکند، پشتیبانی طولانیتری را نیز برای آنها در نظر خواهد گرفت. شاید شما از یک دستگاهی استفاده میکنید که سالها پیش خریداری کرده بودید، اما همچنان در حال دریافت بروزرسانیهای متعدد هستید، امری که در دستگاههای اندرویدی خیلی کمتر مشاهده میشود. این موضوع باز هم به طیف گسترده گوشیها و سیستمهای هوشمند اندرویدی باز میگردد که اجازه پشتیبانی طولانی مدت را به گوگل نمیدهند. اگر مدلهای جدید پرچمدار را خریداری کنید، بله، شاید تا چند سالی خیالتان از دریافت بروزرسانیها راحت باشد، اما این امر به هیچوجه برای سختافزارهای قدیمی صدق نمیکند و حتی در برخی از مواقع هیچ بروزرسانی اندرویدی برای آنها در نظر گرفته نخواهد شد.
همین موضوع از نظر امنیتی خیلی از کاربران را نگران کرده و ممکن است عدم انتشار بروزرسانیها آنها از محصول خریداری شدهشان پشیمان کند. اگرچه بهتر است شما قبل از خریداری یک محصول پشتیبانی آن را نیز مورد بررسی قرار دهید اما به هر روی بهتر است بدانید که نباید انتظار دریافت بروزرسانیهای زیاد را از سختافزارهای معمولی داشته باشید.
تبلیغات: از آنجایی که کاربران اندروید دسترسی بیشتر و راحتتری به نرم افزارها و بازیهای مختلف دارند، حجم تبلیغاتی که مشاهده میکنند نیز بسیار بیشتر خواهد بود. کافی است به فروشگاه گوگل پلی رفته و چند دقیقهای آنجا چرخ بزنید تا متوجه تبلیغات پاپآپ و ثانیهای متعددی بشوید. اگرچه در مدلهای پرچمدار که گرانقیمت هستند به طبع تبلیغات کمتری وجود دارد اما همچنان دریافت آنها یکی از معمولیترین و قدیمیترین ویژگیهای سیستم عاملهای اندروید میباشد.
از طرف دیگر از آنجایی که فرهنگ برنامههای پولی در IOS جا افتادهتر بوده و کاربران زیادی با پرداخت هزینه خیلی از نرم افزارهای خود را نصب میکنند، قطعا تا حد زیادی این درآمد سازنده را جبران کرده و از تبلیغات در امان هستند. به هر روی اگر از دستگاههای هوشمند اندرویدی استفاده میکنید و مرتب از منابع مختلف به نصب برنامهها میپردازید، از دیدن تبلیغهای پاپآپ متعجب نشوید.
نرمافزارهای بومی: با خریداری یک گوشی هوشمند مثل سامسونگ، متوجه میشوید که برنامههای متعددی بر روی سیستم نصب هستند که هیچ ارتباطی با گوگل و اندروید نداشته و مالکیتشان مستقیم به خود سامسونگ بر میگردد. ایمیل، مرورگر، ویدئو پلیر و … همگی در طرحهای متفاوت کاربرد مشابهی داشته و احتمالا خیلی از کاربران نرمافزارهای مورد نیاز خود را از منابع دیگری دانلود میکنند. به همین روی وجود این برنامهها برای خیلی از خریداران کاملا بیهوده بوده و متاسفانه هیچ روشی برای حذف کلی آنها وجود نخواهد داشت. شاید قادر باشید آنها را غیرفعال کنید، اما همچنان فضای اشغال شده به هیچ طریقی خالی نمیشود. به همین روی به دلیلی که گوگل مالکیتی در گوشیهای این شرکتها نداشته و در عوض کمپانی طراح به هر طریقی میخواهد رد پای خود را جای بگذارد، نمیتوان وجود ایندسته از نرم افزارهای اجباری را انکار کرد.
در این مقاله سعی کردیم نگاهی کلی به معایب و مزایای اندروید که تا به امروز محبوبترین سیستم عامل جهان بوده است بیندازیم و ببینیم که چرا و چگونه این نرم افزار تا این حد به معروفیت دست یافته است. آزادی عمل بالایی در اختیار کاربران قرار داده و با ارائه میلیونها نرمافزار در طرحهای متنوع کار را برای کاربران بسیار راحتتر کرده و پروسه پیدا کردن یک گوشی هوشمند را خیلی جذابتر و شیرینتر از گذشته کرده است.
با این حال همه چیز خوب و فوقالعاده نیست و طبیعتا ایرادات و کمبودهایی نیز وجود دارند که شاید برخی را مجاب به خریداری دیگر گزینهها کنند. این کاملا به شما بر میگردد که در یک سیستم دیجیتالی هوشمند به دنبال چه امکانات و قابلیتهایی هستید و تا چه حدی میتوانید برای دریافت آنها هزینه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید