تعریف تبلیغات کلیکی و تعرفه های آن: PPC چیست؟

اگر به طور خلاصه و مفید بگویم؛ یکی از روشهای محبوب برای تبلیغات اینترنتی در فضاهای آنلاین PPC نام دارد. شرکت های بزرگی هستند که برای توسعه تبلیغات مختلف و کسب درآمد بیشتر از مخاطبان وبسایتها و صفحات از اینگونه تبلیغها بهره میبرند. به عنوان مثال شرکت آمازون یکی از کمپانیهایی است که هر ساله بیش از ۵۰ میلیون دلار سرمایه را برای این امر کنار میگذارد. در سال ۲۰۱۷ طبق آمار و اطلاعات موجود، هفت میلیون شرکت تبلیغاتی رقمی بیشتر از ۱۰ میلیارد را صرف این نحوه از بازاریابی کردند.
ایران نیز به خاطر همهگیری اینترنت و کسب و کار دیجیتالی از تبلیغات کلیکی استفاده میکند و یکی از روشهای محبوبی است که وبسایتها برای ارائه تبلیغ آن را به کار میبرند. در ادامه با ما همراه باشید تا خیلی بهتر و دقیقتر به بخشهای مختلف PPC پرداخته و ببینیم که یک سایت معتبر برای به کارگیری این دسته از تبلیغات چه هزینهها و تعرفههایی را دربر خواهد گرفت.
- تبلیغ کلیکی چیست؟
این دسته از تبلیغات را حتمی در گذشته دیدهاید و با گشت و گذار در سایتهای متعدد با آن روبهرو شدهاید. تبلیغات کلیکی تبلیغاتی هستند که ارائه دهنده فقط به ازای تعداد کلیکها به منبع سایت هزینه پرداخت میکند. به طور ساده اگر هیچ کلیکی بر یک تبلیغ صورت نگیرد و کاربران علاقهای به آن نشان ندهند، هیچ تراکنش مالی نیز صورت نگرفته و هزینه خاصی پرداخت نخواهد شد.
در این رشته از تبلیغات ما با دو عبارت PPC و CPC مواجه می شویم، که با اینکه ظاهر مشابهی به هم دارند اما از نظر تعریف کمی با یکدیگر متفاوت هستند.
پرداخت به ازای کلیک یا PPC: مدیران هر وبسایت با نشر تبلیغاتی که از تبلیغدهنده گرفته مبلغی را دریافت میکنند. اما به شرط اینکه این تبلیغات توسط مخاطب دیده شده و بر روی آنها کلیک شوند. به همین روی به ازای هر کلیکی که رو تبلیغ بشود، رسانههای تبلیغاتی مبلغی را به ناشر میپردازند.
هزینه هر کلیک یا CPC: اگر قصد داشته باشید تبلیغات خود را از شیوه تبلیغات کلیکی به کسب و کار دیجیتالی تزریق کنید، در مراحل اولیه برنامهریزی خود باید هزینه های وابسته به کلیک را محاسبه کنید. بعد از محاسبه تعرفه هر کلیک شما هزینه ای را باید بپردازید که به آن CPC میگویند.
تبلیغات کلیکی نیز از دستههای متفاوتی تشکیل شده و چند نوع را شامل خواهند شد. در ادامه مقاله انواع مختلف PCP را نام برده و با توضیحاتی مفهوم کلی آن و نحوه کارکردشان را توضیح خواهیم داد.
- انواع تبلیغات کلیکی
تبلیغات بومی یا Native: تبلیغات به ازای هر کلیک در شکلهای اولیه موقعی بسیار کاربردی بود که کاربران بدون شناسایی محل قرارگیری آنها بر روی تبلیغ منتشر شده کلیک کرده و به محصول یا خدمات مشخص انتقال داده میشدند. اما مشکلی که این دسته از تبلیغات داشتند این بود که کاربران هر سایت بعد از مدتی محل این تبلیغات را پیدا کرده و دیگر بر روی آنها کلیک نمیکنند. به همین روی روش جدیدی پدید آمد تا ارائهدهندگان قادر باشند به نحوی دیگر این کار را ادامه دهند، که به آن تبلیغات بومی یا Native میگویند. این تبلیغات به صورت کلی همان شکل و شمایل محتوا و مطالب موجود در سایت را داشته و دیگر مثل اسپم در اطراف صفحه پخش نمیشوند. مطالب پیشنهادی با برچسبهای AD که کاربران را از مقصد خود مطلع کرده و مزاحمتی برای دیگر بخشهای وبسایت ایجاد نخواهند کرد.
تبلیغات موتور جستجوگر: کافی است محصول خاصی را در موتور جستجوی گوگل سرچ کنید تا با ایندسته از تبلیغات مواجه شوید. یکی از روشهای بسیار محبوب از تبلیغات که همچنان در بستر اینترنت و کسب و کار مجازی از آن استفاده شده که هم برای کاربران راحتتر هستند و هم از پتنرن مشخصی برای ارائهدهنگان برخوردار میباشند. برای استفاده از این نوع تبلیغ، ناشر محتویات اصلیاش را با کلمات کلیدی درست و مشخص به موتور جستجوگر وارد کرده و هوش مصنوعی در صورت نیاز آنها را در دسترس کاربر قرار خواهد داد.
البته به جز گوگل در دیگر محتوای اینترنتی نیز از آنها استفاده میشود. از میان آنها میتوان به کافه بازار اشاره کرد. نرم افزاری که برای نصب برنامههای مختلف از طیف کاربران گستردهای بهره بوده و ارائهدهنگان تبلیغات کلیکی قادر هستند با مطالعه الگوریتمهای آن و تزریق محتوای به درد بخور و مناسب کاربران را به آیتمهای مورد نظرشان انتقال دهند.
تبلیغات ریتارگتینگ: این نوع از تبلیغات کلیکی در چند سال اخیر به خاطر بهینه بودن و عملکرد بسیار خوبی که داشتند خیلی بیشتر از قبل مورد استفاده قرار گرفته و ارائهدهنگان کاربردهای متعددی از آن داشتهاند. نحوه کار این دسته از تبلیغات به طوری است که هر کاربر بعد از یک بار ورود به سایت، محتوای تبلیغاتی مرتبط با موارد جستجو شده خود را دریافت میکند. تبلیغات ریتارگتینگ هم به تصویر برند خدشهای وارد نکرده و هم میتوان آن را خیلی بهتر و دقیق تر در دسترس مخاطب قرار دهد. به سبب همین ویژگیهاست که امروزه خیلی بیشتر از آن استفاده کرده و در وبسایتهایشان تبلیغات ریتارگتینگ را توسعه میدهند.
تبلیغات ریتارگتینگ محصول: روش پیشرفتهتر و توسعه یافتهتر از تبلیغات ریتارگتینگ میباشد. هر کاربر بعد از ورود به وبسایتهای فروش محصول آمار و دادهای را از خود به جای میگذارد. حال شرکت ارائهدهند تبلیغ با تحقیق و شناسایی محتوای جستجو شده توسط مخاطب، بعد از ورود دوباره همان محصولی را به شخص نشان خواهند داد که در گذشته توسط خود کاربر دیده شده بود. به خاطر سبک و سیاق و شیوه کارکرد این دسته از تبلیغات، آنها را میتوان گزینهای مناسب برای فروشگاههای دیجیتالی خطاب کرد.
تبلیغات بنر: این دسته از تبلیغها همانطور که از اسمشان پیداست به صورت بنرهای درشت در کادرهای کناری وبسایت قرار گرفته و بسیار به چشم میآیند. یکی از روشهای قدیمیتر تبلیغات کلیکی بوده که حال به نحوی دیگر در دسترس ارائهدهنگان قرار گرفته است. این نوع از تبلیغ در خیلی از سایتها به سادگی قابل رویت میباشد و میتوان خیلی راحت آن را در ستونهای حاشیهای صفحات مختلف مشاهده کرد.
حال که به انواع تبلیغات کلیکی پرداختیم، باید ببینم که آنها چه معایب و مزایای داشته و چگونه قادر هستند به فروش محصولات و خدمات متعدد کمک کرده و مخاطبان را جذب خود کنند.
- خوبی های تبلیغات کلیکی
قیمت متعادل: شما با نمایش دادن تبلیغات خود به کاربر هیچ هزینهای را دریافت نخواهید کرد. برای اینکه شما درآمدزایی مناسبی از این دسته از تبلیغات داشته باشید، کاربر و مخاطب مورد نظر باید بر روی محتوای نشر شده کلیک کرده و به هر نحوی به سایت مرجع انتقال داده شود. همین پتنرن مشخص به تبلیغکنندگان کمک میکند که خیلی بهتر و راحتتر قادر باشند فعالیت کاربران را بررسی و مطالعه کرده و برنامهریزیهای دقیقی برای انتشار بیشتر تبلیغات خود صورت دهند.
سرعت بالا: اگر شما فرآیند بازاریابی سئو را در نظر بگیرید میبینید که هم نیاز به مهارت بالایی دارید و هم برای دستیابی به نتایج درست به زمان زیادی احتیاج خواهید داشت. به همین روی اگر به نحوی بخواهید سئو را با دیگر روشهای بازاریابی جایگزین کنید، حتمی به دنبال راهی هستید که سریع بوده و هم نتیجهبخش باشد. تبلیغات کلیکی را میتوان سبکی خوب از کسب و کار اینترنتی دانست که سرعت بالایی داشته و از فرآیند سادهتری نسبت به روشهایی مثل سئو برخوردار است. تبلیغهایتان را مشخص کنید و از طریق وبسایت ناشر آن را در دسترس کاربر قرار دهید، به همین سادگی. اگرچه میتوان بر میزان تاثیر آن در بلندمدت بحث کرد، اما اگر سرعت کار را در نظر داشته و بخواهیم که وقت زیادی را صرف یادگیری مهارتهای خاص نکنیم، تبلیغات کلیکی گزینه خوبی برای بازاریابی دیحیتالی خواهند بود.
هدف مشخص: یکی از اصلیترین و مهمترین ویژگیهای تبلیغات کلیکی همین هدفمندی آنهاست. همانطور که قبلتر اشاره داشتیم، ارائهدهندگان این دسته از تبلیغها قادر هستند با مطالعه جستجوهای کاربرد و بررسی و تحقیق بر روی اطلاعات به دست آمده توسط فعالیتهای مختلف آنها در وبسایت، بهنحوی محصولاتی که ممکن است خیلی بیشتر از طرف آنها استقبال شود را برای دسترسی راحتتر در اختیارشان قرار دهد. آمارها و دادههای متنوع شما را از سبک و محل زندگی، سلایق و نیازها و حتی ساعت خواب و بیداری کاربران مطلع میکند. به همین روی با داشتن چنین اطلاعاتی شما میتوانید خیلی بهتر محصول و خدمات را تبلیغ کرده و مخاطبان بیشتری را به کالای مورد نظر خود جذب کنید.
قابلیت سنجش: بعد از انجام برنامهریزیهای درست و بهینه، تبلیغات خود را در سایتهای مختلف منتشر میکنید. حال کاربر با کلیک بر روی آنها ممکن است به خریداری محصولات به نمایش درآمده علاقه نشان داده و تراکنشهای مالی را در سایت صورت دهد. حال ابزارهایی وجود دارند که خیلی دقیق و ریزبینانه این تراکنشها و اطلاعات مرتبط با هر کلیک را در اختیار شما قرار میدهند. اینجاست که قادر هستید میزان نتیجهبخشی هر یک از تبلیغات خود را بررسی کرده و با سنجش مناسب اولویتبندی درستی را صورت دهید. از میان این ابزارهای کاربردی میتوان به گزینههایی مثل Google Tag Manager و Google Analytics اشاره کرد.
یادگیری: اینکه بتوان مهارتی را ساده و راحت فرا گرفت، ارزش بالایی را به آن اضافه میکند. یکی از دلایلی که تبلیغات کلیکی بسیار محبوب شده و شرکتهای متعددی از آن استفاده میکنند، به خاطر مسائل آموزشی آن میباشد. به هر روی هر کس بسته به اطلاعات و مهارتی که دارد، نتایج متفاوتی را از کار خود به دست خواهد آورد. اینجاست که وجود منابع آموزشی گسترده و درست، امری حائز اهمیت بوده و در محبوبیت آن مهارت بسیار تاثیرگذار است.
- ایرادات و مشکلات تبلیغات کلیکی
زمان: همانطور که قبلتر به آن اشاره داشتیم، دادهها و آماری که فعالیت کاربر در اختیار شما قرار میگیرد بسیار دقیق و کامل هستند. خوشبختانه در تبلیغات کلیکی، اطلاعات بدست آمده از مخاطبان مختلف به صورت لحظهای بهروز شده و مرتب در حال تغییر است. به همین روی شما برای موفقیت هرچه بیشتر در بازاریابی دیجیتالی، وظیفه دارید که تحقیقات لازم را بر روی دادهها انجام داده تا بتوانید در آینده انتخابهایی بهتر و درستتر داشته باشید.
تجربه و مهارت: تبلیغات کلیکی برای این که نتیجهبخش باشند به چند عامل متعدد وابسته هستند. هر شخص اگر وقت کافی را باید مطالعه آمار کنار گذاشته، اما استفاده درستی از آنها نکند، وقتش را به کل هدر داده است. به همین جهت وقتی شما هزینه زیادی را صرف بازاریابی اینترنتی میکنید باید مطمعن شوید که از تعرفه پرداختی بهترین سود و بهره را ببرید. داشتن تجربه و مهارت کافی به شما کمک میکند که در عرصه رقابت چند قدم از رقبای خود جلو باشد. هم بودجه کنار گذاشته هدر نمیرود و هم احتمال موفقیت نهاییتان در طولانیمدت بالاتر خواهد رفت.
بودجه: تبلیغات کلیلی روزانه هستند، هر روز در هزاران سایت مختلف صدها تبلیغ متنوع با شکل و شمایلی جدید در وبسایتها قرار میگیرد. این نشان دهنده این است که شما باید مستقیما هزینهها و بودجه کنار گذاشته خود را خرج کنید تا از بروزترین و بهترین تبلیغات ممکن بهرهمند شود. این امر در سئو بسیار متفاوت خواهد بود. سئوکاران با دریافت حقوق خود سایت را از لحاظ سئو به صورت کامل بهینه کرده که تاثیرات آن در درازمدت مشخص خواهد شد.
در آخر این نکته را باید در نظر داشته باشید که هر کاربر با کلیک بر روی تبلیغ حتمی محصول مورد نظر را خریداری نمیکند. به همین روی اگر هدف اصلی شما فروش محصول بوده و میخواهید که برای کالاهای خود مشتری جذب کنید باید این موضوع را در ذهن داشته باشید که کلیکها به نشانه فروش نیستند. باید برنامهریزی درست و کمپینی هوشمندانه در نظر داشته تا قادر باشید در آینده خیلی راحتتر به اهداف اصلیتان برسید.
وقتی بحث هزینه و تعرفه تبلیغات کلیکی در میان باشد، باید در نظر داشته باشیم که کیفیت و نوع تبلیغات و میزان توانایی آنها در جذب کاربر مشخصکننده بودجه نهایی هستند. به همین دلیل بخشها و جزئیات مختلفی وجود دارند که بر روی تعرفه تبلیغات تاثیرگذار میباشند. در ادامه خیلی بیشتر به آنها خواهیم پرداخت.
تعرفه تبلیغات بنری: به طور میانگین هزینه انجام تبلیغات بنری از ۳۰۰ تومان به ازای هر کلیک شروع شده و بسته به کیفیت وبسایت و نوع تبلیغ ایت قیمت تا حد زیادی بالا میرود.
تعرفه تبلیغات بومی: هزینه کلی این دسته از تبلیغات از ۱۰۰ تومن به ازای کلیک شروع شده و کاملا وابسته به میزان دیده شدن آنها و اینکه ممکن است توسط چه طیفی از کاربران مورد استفاده قرار بگیرند افزایش خواهد یافت
تعرفه تبلیغات موتور جستجوگر: همانطور که قبلتر اشاره کردیم، بسترهایی مثل گوگل وجود دارند که اینگونه تبلیغات را در خود جای میدهند. اما موتور جستجویی مثل گوگل که از منبعی خارجی توسعه یافته است، قطعا با ریال و تومن کار نکرده و نیازمند ارزهایی مثل دلار و یورو می باشد. خودتان که از وضعیت ارزهای خارجی بهتر باخبر هستید، به همین دلیل معیار دقیقی برای سنجش آنها وجود نداشته و فقط میتوان گفت که هزینه کلی آنها خیلی بیشتر از منابع داخل کشور که با واحد پول داخلی ارائه خدمات میکنند، خواهد بود. با احتساب کیفیت و ارزش کلمات کلیدی در عرصه رقابت این قسمت نیز متغییر است اما برای جستجو در گوگل حدودا ۷۰۰ تومن به ازای کلمه هزینه دارد.
تعرفه تبلیغات ریتارگتینگ: از کارکرد این دسته از تبلیغها برای شما گفتیم، همچنین اشاره کردیم که ریتارگتینگ محصول روشی پیشرفتهتر از همان ریتارگتینگ بوده و از همان دسته محسوب میشود. به همین روی از لحاظ تعرفهای نیز این دو تقریبا از قیمت های یکسانی برخوردار خواهند بود. از آنجایی که روش تبلیغ ریتارگتینگ از محبوبیت بسیاری میان شرکتها و ارائهدهنگان برخوردار است، قیمت شروعی معادل با ۷۰۰ تومن به ازای کلیک خواهد داشت.
- تبلیغات کلیکی بودجهای
از تعرفهبندی و شکل دادن دستههای مختلف میان روشهای متنوع تبلیغات کلیکی به راحتی میتوان نتیجه گرفت که پول حرف اول را در این زمینه میزند. از تاثیرات کلمات کلیدی رقابتی گرفته تا بنرهای شکیل و درست و حسابی همگی بر قیمت نهایی تبلیغات متاثر هستند. کافی است بودجهای کم را برای آن کنار بگذارید تا موفقیتتان دچار مشکل شود. واضح است که هر کاربر توانایی پرداخت هزینههای هنگفت در اوایل شروع کار خود را نداشته و فقط تا حدی قادر است مبلغی را برای تبلیغات کنار بگذارد. به همین روی اگر برنامهریزی درست و دقیقی وجود داشته باشد کاربر میتواند با اطمینان کامل بخشی از هزینه خود را صرف تبلیغات کرده، اما به شرط اینکه جوانب مختلف را در نظر داشته باشد.
هر کلیکی ارزش ندارد: در خیلی از موارد بعد از اینکه تبلیغات روی صفحه منتشر شدند، آن ترافیکی که انتظار می رفت از سمت منبع صورت نمیگرفت. اینجاست که شما باید با تحقیق بر روی دادهها و آمار مختلف، به کمک ناشر تبلیغات بهتر و دقیقتری را در نظر بگیرید تا کیفیت دریافتی آن بر ازای هر کلیک، روزانه افزایش پیدا کند.
مطابقت تبلیغات: یکی دیگر از نکاتی که به آن باید توجه کرد، تطابق تبلیغهای کلیکی است. وقتی سشنهای دریافت شده از ابزاز گوگل آنالیتیکس تبلیغدهنگان را با کلیکهای دریافتی ناشر تبلیغات مقایسه کنیم، به آن تطابق تبلیغاتی میگویند. در برخی موارد ممکن است ناشران تبلیغات، کلیکهای موبایل را با قیمتی ارزان به بازار عرضه کنند در صورتی که در آخر هزینه پایانی هر سشن بیشتر باشد. شما با داشتن دادهها و اطلاعات درست از میزان تبلیغات صورت گرفته، ترافیک ورودی و محصولات فروخته شده قادر هستید که این موارد را بررسی کرده و بودجه خود را اولویتبندی کنید.
به بخشهای مختلف تبلیغات کلیکی پرداختیم و به نحوه کاربرد آن، تعرفههای بازار و مهارتهای مورد نیازش اشاره کردیم. اما همچنان این موضوع کاملا به شما بستگی دارد که بخواهید بیشتر از مهارتهایی مثل سئو، که با برنامهریزی درست و استفاده از کلمات کلیدی رقابتی در آینده ماندگاری زیاد و تاثیرات طولانیمدت دارند بهره ببرید یا از بازاریابیهای دیجیتالی متفاوتی مثل تبلیغات کلیکی استفاده ببرید که از شرایط متفاوتتری برخوردار هستند. در این شکی نیست که هر کدام از این مهارتها به نحوی در موفقیت نهاییتان بسیار موثر هستند، اما اولیتبندی و کنار گذاشتن بودجه نسبت به نیازتان امری کاملا شخصی بوده و در موقعیت های مختلف متفاوت خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید